Dünyada gelişmişliğin en önemli parametrelerinden birisi olan demiryolu, sanattır, edebiyattır, şiirdir, musikidir…

Zaferle taçlandırılan Milli Mücadelenin, kahraman demiryolcuların destan yazdığı 15 Temmuz’un kendisidir.

İstiklal ve istikbalimizdir.

Çevreye saygılı, ucuz ve temiz enerji kullanan; hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım sisteminin adıdır.

O nedenledir ki gerek Osmanlı, gerekse Cumhuriyet’in ilk yıllarında demiryollarına büyük yatırımlar yapıldı.

Anadolu coğrafyasının yanı sıra Rumeli, Suriye, Kahire ve Hicaz hatları olmak üzere Osmanlı döneminde toplam 8.619 km demiryolu inşa edildi.

“Demiryolu refah ve ümran tevlit eder” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk döneminde ülkemizin demir ağlarla örülmesi için top yekûn seferberlik başlatıldı.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında var olan demiryolu heyecanı, zaman içerisinde yerini unutulmuşluğa ve terk edilmişliğe bıraktı.

Takvimler 2003 yılını gösterdiğinde Demiryolu sevdası adeta küllerinden yeniden doğdu.

“Demiryolu medeniyettir” diyen Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından demiryolları, devlet politikası olarak kabul edilerek yeni bir seferberlik başlatıldı.

Anadolu’nun geçit vermeyen coğrafyası yeniden çelik raylarla örülmeye başlandı.

Halkımız gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Yüksek Hızlı Trenlerle, modern YHT garlarıyla tanıştı. Yenilenen yollarla; yenilenen hızlı, konforlu ve emniyetli araç filosuyla seyahatler çile olmaktan çıkıp keyfe dönüştü.

Türkiye’yi bölgesinin lojistik üssü yapmak ve sanayicilerimizin rekabet gücünü artırmak üzere ülkemizi lojistik merkezlerle donatıyoruz.

Dünyada baş döndürücü hızla gelişen demiryolu teknolojilerini ülkemize kazandırırken, milli üretim çalışmalarımız da hızla devam ediyor.

Ülkemizin kalkınma hamlesinde lokomotif görevi üstlenecek böylesine büyük ve önemli projeleri başarıyla yürüten milli bir kuruluş olarak, 162’inci yıla ulaşmanın sevinç ve gururunu yaşıyoruz.

Bu sevinç ve gururu yaşarken, bir buçuk asrı aşan köklü demiryolu kültürü ve ülkemize olan sevdamızla da ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma yarışında lokomotif rolü üstlenmenin azim ve gayreti içinde olacağız.

Bu düşüncelerle, Demiryollarımızın 162. yılını kutluyor, ebediyete intikal etmiş tüm demiryolcularımıza Allah’tan rahmet diliyorum.

İsa APAYDIN

TCDD Genel Müdürü