RAİLLİFE EKİM DERGİSİNDEN...

23 Eylül 1856’da İzmir-Aydın hattında ilk çalışmanın başlamasından bu yana 163 yıl geçti. Demiryolları bu topraklarda savaşlara, İstiklal Harbimize, barışlara, yeni devletimizin kurulmasına tanıklık etti.

Milli Mücadeleden, bağımsız bir devlet olarak çıkmamızın ardından Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte Türkiye’deki ekonomik ve sosyal hayat neredeyse demiryolları üzerinden geleceğe taşındı. Bu dönemde tüm yokluklara, yoksulluğa ve teknolojik yetersizliğe rağmen 1950 yılına kadar 3.764 km demiryolu yapıldı. 1950’den 2003 yılına kadar inşa edilen demiryolunun uzunluğu ise 945 km’de kaldı.

2003 yılından itibaren mevcut hatların sinyalizasyon ve elektrifikasyonu, lojistik merkezler, Ar-Ge çalışmaları, şehir içi raylı sistemler, yüksek hızlı trenler ile yerli ve milli üretime yönelik önemli projeleri ülkemize kazandırdık ve yenilerini de kazandırmaya devam ediyoruz.

Yeni modern yüksek hızlı tren garlarını artan yolcu talebine göre inşa ederken, aslına uygun restore ettiğimiz gar ve istasyonlarımızla demiryollarımızın tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkıyoruz.

“Demiryolları memleketin toptan, tüfekten daha mühim bir emniyet silâhıdır.” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, demiryollarında bugün 163 yıllık bilgi ve birikimin verdiği güvenle daha kararlı ve inançlı olarak yolumuza devam ediyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin 96. Yılını kutluyor, İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını minnetle yâd ediyorum.

İyi yolculuklar…

Balgat Mahallesi 1419. Cad. No:12