TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, resmi ziyaret için ülkemizde bulunan Güney Kore Demiryolu Şebekesi İdaresi Başkan Yardımcısı Jun, Man-Kyung ve beraberindeki heyete, Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi’ni gezdirdi.

Osmanlı’dan bugüne demiryolu tarihine ışık tutan eser ve objeler hakkındaki bilgileri TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun’dan dinleyen Kore heyeti, Müzeye hayranlıklarını gizleyemedi.

1892 yılında Osmanlı tarafından inşa edilen ve 1856’dan günümüze kadar demiryolları ile ilgili eserlerin sergilendiği Müzeden çok etkilendiklerini anlatan Güney Kore Demiryolu Şebekesi İdaresi Başkan Yardımcısı Jun, Man-Kyung ve beraberindeki heyet,“Müzenizi çok beğendik ve çok etkilendik. Zamanımız kısıtlı olduğundan sadece Demiryolları Müzesi’ni gezebildik. Bir daha ki gelişimizde daha fazla zaman ayırıp Milli Mücadelede Atatürk Konutu ile Atatürk’ün yurt içi seyahatlerinde kullandığı vagonu da gezmeyi çok istiyoruz.” şeklinde duygularını aktardılar.

MİLLİ MÜCADELEDE ATATÜRK KONUTU VE DEMİRYOLLARI MÜZESİ

TCDD Ankara Gar Kompleksi içinde yer alan bina Milli Mücadele yıllarında komuta merkezi olarak kullanıldığı için “Direksiyon Binası” adıyla da anılmaktadır.

1920-1922 yılları arasında alınan birçok önemli karara ev sahipliği yapan milli mücadelenin karargâhlarından olan Direksiyon Binasında;

. Kurtuluş Savaşı’nın hareket planları hazırlanmış,

. 21 Ekim 1921 tarihinde, Fransa ile yapılan Ankara Antlaşmasının görüşmeleri ve İmza Töreni gerçekleşmiş,

. 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulması ve 23 Nisan’ın Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmasının kararları alınmış,

. "Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir." sözü de Ulu Önder tarafından ilk defa bu konutta telaffuz edilmiştir.

TCDD, Atatürk’ün aziz hatırasını yaşatmak amacıyla, Ata’nın birinci ölüm yıldönümünü hatırlatan posta pullarına da geçmiş olan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde seçkin bir yeri olan bu binayı yeniden düzenleyerek, 24 Aralık 1964 tarihinde Müze olarak halkın hizmetine açmıştır.

Atatürk Konutu Müzesi, Kültür Bakanlığı denetiminde bulunan özel müze statüsündeki ilk Kurum Müzesi olma özelliği taşıyor.

Özgün kilit kemerli, köşeleri taş dekorlu ve  çatı saçakları ahşap olan taş bina, iki katlı olarak tasarlanmıştır.

Giriş katı Demiryolları Müzesi olarak düzenlenen Atatürk Konutunda, 1856 yılından günümüze uzanan demiryolları ile ilgili çeşitli belgeler, hatıra madalyaları, o dönemde kullanılan makaslar, ray örnekleri, yemekli ve yataklı vagonlarda kullanılmış olan gümüş servis takımları gibi eşyalar müzede sergilenen eserler arasındadır. Ayrıca Osmanlı döneminde kullanılan mühür, diploma, kimlik kartları, biletler, TCDD’nin tren işletmeciliğinde kullandığı lokomotif plâkaları, haberleşmelerde kullanılan telefon ve telgraf makineleri de ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır.

Balgat Mahallesi 1419. Sokak No:12
ANKARA