1966 yılında Ordu’da doğdu.

1987 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu.

1988 yılında ise İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadi Enstitüsü Yöneticilik ve İdarecilik Bölümünde yüksek lisansını tamamladı.

1991-1995 yılları arasında İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım Şirketinde Şebeke ve Tesis Mühendisliği görevinde bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Ulaşım San. ve Tic. A.Ş’de;

1995-2015 yılları arasında Telekomand ve Kataner Şefi, Sabit Tesisler Müdür Yardımcısı, Elektrik-Elektronik Tesisler Müdürü, İşletme Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğünde;

23.06.2015 tarihinde TCDD Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyeliği, 16.04.2018-19.02.2019 tarihleri arasında Araştırmacı, 19.02.2019 tarihinden itibaren TCDD Genel Müdürü Vekili (15.03.2019 tarih 30715 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile unvanı Genel Müdür Yardımcısı olarak değiştirildi), 19.09.2019 tarihinden itibaren de TCDD Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı görevine atandı.

25.05.2019 tarihinde Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri (ARUS) Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanlığına,

25.06.2019 tarihinde Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) Başkan Yardımcılığına,

06.07.2019 tarihinde de UIC-RAME (Orta Doğu Bölgesel Kurulu) Başkanlığına seçildi.

İngilizce bilen Ali İhsan Uygun, evli ve iki çocuk babasıdır.

Balgat Mahallesi 1419. Cad. No:12
Balgat / ANKARA